Sidebar Window


TopicsLinks2014, Dal, Hou, SA, Okc.

Howdy!

Inmiddels zijn we alweer een paar dagen onderweg in Texas, dus bij deze een verslag van de afgelopen dagen.
Op vrijdag 31-10 is de reis om 6 uur in de ochtend van start gegaan. De rechtstreekse vlucht naar Houston verloopt voorspoedig. Tijdens het opstijgen zagen we trouwens een ooievaar richting Dordrecht vliegen! Helaas is het honkbalseizoen reeds afgelopen anders konden we met hulp van onze buurman in het vliegtuig dure tickets voor de Houston Astros krijgen. Zijn baas bleek namelijk de eigenaar van het team te zijn.
Zonder problemen rijden we om 4 uur plaatselijke tijd richting ons 1e hotel in het gehucht Hempstead. Hoe klein het dorp ook is, gelukkig is er altijd een McDonald’s! We nemen het eten mee naar de hotelkamer, kijken nog wat televisie en vallen al vroeg in slaap.

De 1e volledige dag in de USA begint vroeg want al om 11 uur ’s ochtends speelt Texas A&M tegen ULM (college football). Op weg naar het stadion lijkt het wel of er alleen maar Texas A&M fans onderweg zijn. Eenmaal aangekomen bij Kyle Field zien we de kadetten naar het stadion marcheren (Texas A&M heeft een militaire achtergrond). We lopen langs “the 12th man”, een standbeeld van een student die lang geleden letterlijk van de tribune werd gehaald om mee te doen in de wedstrijd. Door omstandigheden had A&M te weinig spelers. Sindsdien is de bijnaam van het stadion “the home of the 12th man”.

Een andere traditie is dat er geen cheerleaders zijn. In plaats daarvan zijn er 5 yell leaders. Zij geven tijdens de wedstrijd tekens door aan het publiek, welke symbool staan voor bepaalde yells. Erg indrukwekkend wanneer het hele stadion a 60.000 man meedoet (en dat gebeurt ook!). Normaal gesproken zou A&M dit potje makkelijk moeten winnen, maar door een schorsing van de startende quarterback kan ULM bijblijven tot de laatste momenten in de wedstrijd. Eindstand 21-16 voor A&M met een hoofdrol voor receiver Speedy Noil die met wat mazzel een mooie touchdown scoort.

Omdat wij nog naar Fort Worth moeten rijden, lopen we na de wedstrijd en de laatste yell direct naar de auto.
Bij aankomst in Fort Worth besluiten we naar de dichtstbijzijnde Apple Bee’s te rijden voor een goede maaltijd. Helaas blijkt de wachtrij minimaal 30 minuten te zijn en moeten we het doen met een Philly cheese steak en een gyros schotel in het nabijgelegen winkelcentrum. Zondag 2 november, de dag dat we naar de Dallas Cowboys gaan. Het stadion van de Cowboys, AT&T Stadium, is het meest indrukwekkende stadion in de USA. De fans zijn even indrukwekkend,  want tijdens de wedstrijd wordt regelmatig een geluidssterkte van 103 decibel gemeten. Zoek maar op hoeveel lawaai dat is…

Helaas is ook hier de startende quarterback niet van de partij, Tony Romo blijkt een rugblessure te hebben. Na de blessures van Kevin Durant en Russell Westbrook weer een tegenvaller deze vakantie. De Arizona Cardinals profiteren van de afwezigheid van Romo, ondanks een pick six van de Cowboys in de eerste minuten (waardoor het stadion direct op zijn kop stond). De Cardinals winnen uiteindelijk vrij gemakkelijk met 28-17 en de fans van de     Cardinals in ons vak hebben het naar hun zin. Er ontstaan wat discussies maar er is geen moment sprake van een dreigende sfeer. In de USA kan het nog!
Na de wedstrijd moeten we 15 minuten lopen naar de auto, wat $40 parkeergeld scheelt, en rijden we terug naar het hotel. We besluiten wat vroeger naar de Apple Bee’s te gaan. Onder het genot van een steak met kip en spare ribs kijken we aldaar naar een andere wedstrijd in de NFL. Nadat Dennis zijn triple chocolate metldown combo toetje op heeft, keren we met een volle buik terug naar het hotel.

Vandaag, maandag 3 november, gaan we shoppen, naar het Sixth Floor Museum (JFK) en naar de eerste NBA wedstrijd: Dallas Mavericks vs Boston Celtics.

De moord op JFK hebben we (nog steeds) niet kunnen oplossen, maar het is en blijft bijzonder om op die plek rond te lopen. Hoe meer je er over leest en ziet, hoe groter de twijfel over het niet bestaan van een conspiracy.


Deze avond staat de eerste wedstrijd uit de NBA op de planning, Dallas Mavericks thuis tegen Boston Celtics. De Mavs vliegen uit de startblokken en onder leiding van Dirk Nowitzki lopen ze uit tot een voorsprong van 31 punten. In het 3e kwart smelt die voorsprong als sneeuw voor de zon. Op een gegeven moment staan de Mavs nog maar 4 punten voor. Net op tijd vinden de Mavs weer het juiste ritme,  eindstand 118-113.

Dinsdag 4 november starten we met een self guided tour door het ultramoderne stadion van de Dallas Cowboys. Je mag op eigen houtje het hele stadion door lopen. Helaas zijn wij vergeten een football mee te nemen, want je mag op het veld een balletje gooien en/of schoppen. In elke ruimte staan mensen je een en ander te vertellen over de   desbetreffende ruimte. Het meest indrukwekkend is het enorme scherm dat aan het dak hangt. Tegenvaller is dat er geen cheerleaders in hun kleedkamer aanwezig zijn… Na wat aankopen in de shop rijden we terug naar het outlet centrum waar we gisteren ook al waren geweest en maken nog een rondje.
In de taxi naar het stadion blijkt de chauffeur het niet eens te zijn met de mening van een aantal Mavs-analisten op de radio. Wij denken dat hij gewoon gefrustreerd is omdat zijn fantasy team niet presteert…

Vanavond spelen de Dallas Stars tegen de LA Kings (ijshockey). In het stadion valt direct op dat in deze streek geen ijshockey cultuur heerst. Waar de supporters normaal gesproken meeleven en een beetje vijandig zijn tegen de uitploeg, is daar in Dallas geen sprake van. De Stars beginnen wel goed maar na domme fouten verliezen ze terecht van de Kings: 1-3.

Woensdag 5 november is een reisdag. Vanuit Dallas rijden we naar San Antonio. Onderweg maken we een stop in Austin waar we het Texas State Capitol bewonderen (kleine versie van het Capitool in Washington).

Daarvoor hebben we dan al de lekkerste hamburger gegeten in een apotheek / lunchroom genaamd Nau’s Drug Store. Mocht je ooit in de omgeving van Austin zijn, het is de moeite waard om even om te rijden voor zo’n hamburger!
In de stromende regen vervolgen we onze weg naar San Antonio. We besluiten om voor de wedstrijd van de Spurs tegen de Atlanta Hawks alweer bij de Apple Bee’s te eten. Culinair gezien een topdag! De wedstrijd lijkt uit te draaien op een blow out in het voordeel van de San Antonio Spurs, maar de Hawks blijven bij. In het 4e kwart komen ze zelfs op voorsprong. Uiteindelijk is het Ginobili die met 5 vrije worpen, waaronder 2 met nog 4 seconde op de wedstrijdklok, tot opluchting van het bijna uitverkochte stadion in het voordeel van de regerend kampioen beslist.
Donderdag 6 november mogen de Spurs direct weer aan de bak.

Vanavond spelen ze in Houston tegen de Rockets en wij zijn erbij! In de ochtend is het voor eerst in 2 dagen droog. Wij vertrekken na een typisch Amerikaans ontbijt (wafels, toast en bagels) rijden we naar het centrum van San Antonio voor een bezoek aan de bakermat van Texas, the Alamo. De Alamo is een oude vesting waar 198 soldaten van het Texaanse leger in 1836 bijna 2 weken stand hielden tegen (uiteindelijk) 6.500 Mexicanen.

Echter, de hulptroepen kwamen niet en na 2 weken werd het merendeel van de soldaten gedood. In Texas wordt dit als een heldendaad gezien. Later in dezelfde oorlog wordt wel gewonnen van de Mexicanen en is de strijdkreet “Remember the Alamo”. Een kreet die tot op vandaag nog wordt gebruikt om het doorzettingsvermogen van mensen aan te sporen. Overigens verloren de Mexicanen na de oorlog aanzienlijk wat land aan de USA. Niet alleen Texas maar ook New Mexico, Arizona, Utah, Nevada en California vallen sindsdien onder de vlag van de USA.

Na een stukje te hebben gelopen over de in Amerika wereldberoemde river walk, een gracht met terrasjes ernaast welke een beetje een troosteloze indruk maakt in de motregen, stappen we in de auto richting Houston.
We komen wat vroeg aan in het Toyota Center en om het stadion heen is weinig te beleven. Dus we besluiten met de eerste supporters mee naar binnen te gaan. De pizza en chicken tenders gaan er goed terwijl we Harden, de bebaarde sterspeler van de Houston Rockets, een lichte schottraining zien afwerken. Langzaam wordt duidelijk dat de San Antonio Spurs zonder sterkhouders Duncan en Ginobili zal aantreden in de 2e wedstrijd in 2 dagen. Het gunnen van rust aan 2 starters in de 4e wedstrijd van het seizoen valt niet goed bij de analisten, de in het stadion aanwezige Spurs supporters en bij ons.

De Spurs organisatie kan een boze brief verwachten! Met name Rockets center Dwight Howard wordt geen strobreed in de weg gelegd. Met een aantal fraaie acties behaalt hij op zijn gemak 32 punten en 16 rebounds. Daarnaast zet Harden nog een arme Spurs verdediger op een poster op weg naar een 98-81 overwinning en een 6-0 record. Na de wedstrijd rijden we alvast een klein stukje in de richting van Oklahoma City dat 700 kilometer verderop ligt.

Vrijdag 7 november is de zon weer eens te zien. Momenteel zijn we na een voorspoedige reis net aangekomen in Oklahoma City waar de plaatselijke Thunder het vanavond opneemt tegen de nog ongeslagen Memphis Grizzlies. Het is de vraag of de Thunder het de Grizzlies lastig kunnen maken zonder de geblesseerde sterspelers Kevin Durant en Russell Westbrook.

Tot later!